Ταξιδιωτικές Οδηγίες

Το ότι έχετε διαβήτη δε σας εμποδίζει να ταξιδεύετε. Απλώς θα πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα και σωστά το ταξίδι σας.

Προσωπική λίστα ταξιδιού

Ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψετε, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε, όπως:

 • Προμήθειες ινσουλίνης, συριγγών ή βελόνων και λοιπών αναγκαίων υλικών, όπως π.χ. ταινίες για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ή τα ούρα κ.λ.π., αρκετές για όσο καιρό υπολογίζετε να λείψετε.
 • Επιπλέον προμήθειες όλων των ανωτέρω για μία εβδομάδα.
 • Ένεση γλυκαγόνης.
 • Συνταγή του γιατρού σας για ινσουλίνη και σύριγγες ή βελόνες σε περίπτωση που κάτι συμβεί ή αποφασίσετε να παρατείνετε το ταξίδι σας.
 • Ημερολόγιο αυτοελέγχου.
 • Προμήθειες με κάτι πρόχειρο για φαγητό, όπως τυρί και κράκερς και ακόμη δισκία γλυκόζης ή κύβους ζάχαρης.
 • Ένα ξεχωριστό βαλιτσάκι για όλα αυτά, που θα το έχετε πάντα κοντά σας (ποτέ μαζί με τις άλλες αποσκευές).
 • Τέλος, ένα σημείωμα που θα εξηγεί γιατί πρέπει να μεταφέρετε όλα αυτά τα πράγματα, ιδίως όταν είστε υποχρεωμένος να περάσετε από έλεγχο, τελωνεία κ.λ.π..

Συσκευασία

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας φυλάξτε τις σύριγγες ή τις βελόνες σε ασφαλές μέρος και την ινσουλίνη που δε θα χρησιμοποιήσετε άμεσα στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Πρέπει, βεβαίως, να αποφεύγεται η έκθεσή της στον ήλιο και γενικά σε μέρη, στα οποία αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης και η κατάψυξή της.

 Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Με όποιο μεταφορικό μέσο και αν ταξιδέψετε έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό σε περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν.

Αν ταξιδεύετε σε κράτος του εξωτερικού, που έχει διαφορά μεγαλύτερη των δύο ώρών σε σχέση με την Ελλάδα μεγαλύτερη των δύο ωρών, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αναπροσαρμογή στη δόση της ινσουλίνης σας. Ακριβείς οδηγίες μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας ανάλογα με την περίπτωση.

 Ταξίδια στο εξωτερικό

Είναι χρήσιμο να μάθετε φράσεις στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε, όπως: «Έχω διαβήτη», «Ζάχαρη ή χυμό πορτοκαλιού», «Παρακαλώ χρειάζομαι ένα γιατρό» κ.λ.π..

 Καλοκαιρινές διακοπές

 1. Να αποφεύγετε της μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως αν κάνετε ινσουλίνη, γιατί επιταχύνεται η απορρόφηση της ινσουλίνης και έτσι ξαφνικές,  μπορεί να συμβούν ανεξήγητες υπογλυκαιμίες.  Καλό είναι για το λόγο αυτό να φοράτε καπέλο.
 2. Αποφεύγετε να βάλετε τα πόδια σας μέσα στην καυτή άμμο. Πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζετε.
 3. Μην ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού να κολυμπήσετε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σας προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.
 4. Ενημερωθείτε για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας κοντά στον τόπο διαμονής σας. Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας. Μην ξεχάσετε το ημερολόγιο αυτοελέγχου, για να μπορείτε να διατηρείτε και στις διακοπές σας την επαφή με τον έλεγχο του διαβήτη σας.
 5. Φροντίστε και οργανώστε την προσωπική σας λίστα ταξιδιού πριν αναχωρήσετε. Προμηθευτείτε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ή στα ούρα για όσο καιρό υπολογίζετε να απουσιάσετε. Αν μετράτε το σάκχαρό σας στο αίμα μη λησμονήσετε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Θα είναι ένας καλός σύντροφος και μία συσκευή προστασίας και ασφάλειας στις διακοπές σας. Εφοδιασθείτε με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκαγόνου. Τα αντιδιαβητικά σας δισκία. Επίσης, τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.