Λειτουργία

Το Διαβητολογικό κέντρο λειτουργεί σε καθημερινή βάση πρωί από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και κάθε Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (απογευματινά ιατρεία).

Στην ευθύνη και το συντονισμό του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου υπάγεται και η λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου στις εγκαταστάσεις των Πολυιατρείων της Δραπετσώνας το οποίο λειτουργεί κάθε Τετάρτη από 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.

Επίσης κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη λειτουργεί τμήμα διαβητικού ποδιού με εξειδικευμένο ποδολόγο –ποδοθεραπευτή

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη Ιατρείο Παχυσαρκίας, 11.00 -2.00 μ.μ

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή εξετάζονται και αντιμετωπίζονται οι έγκυες διαβητικές στο ιατρείο Διαβήτης και Κύηση.

Κάθε Δευτέρα λειτουργεί Ιατρείο Αντλιών Ινσουλίνης, 9:00-2.00 μμ.

Κάθε Τετάρτη γίνεται πρόγραμμα υποδοχής και εκπαίδευσης των νέων προσερχομένων διαβητικών το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει γενική εκπαίδευση, κλινική εξέταση, νευρολογική, οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο και διατροφολογικές συμβουλές από την διαιτολόγο του διαβητολογικού κεντρου. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με ψυχολόγο για τους διαβητικούς που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη σε τακτική εβδομαδιαία βάση.

Eπίσης κάθε Δευτέρα, στη 1 μ.μ., γίνονται μαθήματα διατροφής σε συνεργασία με τις διαιτολόγους για τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι που βρίσκονται σε θεραπεία με πολλαπλές δόσεις ινσουλίνης ή φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Κάθε μήνα επίσης γίνονται αναλυτικά μαθήματα εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής και αντιστοίχισης ινσουλίνης και ισοδυνάμων αμύλου. Τα μαθήματα γίνονται σε ινσουλινοεξαρτόμενους διαβητικούς τύπου Ι καθώς και σε διαβητικά άτομα με αντλία ινσουλίνης. Γίνονται απογευματινές ώρες από την κ. Ηρακλειανού και την διαιτολόγο κ. Φακατσέλη

Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι – ινσουλινοθεραπευόμενοι ασθενείς εκπαιδεύονται από τις επισκέπτριες υγείας για την μεθοδολογία της ινσουλινοθεραπείας τους.

Σε όλους τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο διαβητολογικό κέντρο χορηγούνται έντυπα που γράφτηκαν από τα μέλη του κέντρου και αφορούν: Τον σακχαρώδη διαβήτη, Την παρακολούθηση, Την περιποίηση των ποδιών, την άσκηση, την υπέρταση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη χρήση στυλό και βελόνας, καθώς και ταξιδιωτικές οδηγίες για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης δίνεται έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή καθώς και ειδικές θερμιδομετρικές δίαιτες στα άτομα με διαβήτη.

Υπάρχει επίσης συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο σακχαρώδη διαβήτη των εξειδικευομένων στην διαβητολογία παθολόγων.

Παράλληλα, γίνεται εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού για το σακχαρώδη διαβήτη και θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη νοσηλευτική παθολογική ειδικότητα του νοσοκομείου μας, από την νοσηλεύτρια και την επισκέπτρια υγείας του κέντρου.